Principalele 7 simptome ale sarcinii


Inevitabil in viata tinerelor femei apar des intrebari precum “Oare am ramas insarcinata?” sau “Cum imi pot da seama daca sunt insarcinata?”. Bineinteles ca cea mai simpla metoda pentru a-ti da seama daca esti sau nu insarcinata este aceea de a merge sa-ti cumperi un test de sarcina. Insa daca vrei sa fii sigura ca e posibil sa fi ramas sau nu, in randurile urmatoare poti afla care sunt principalele 7 simptome ale unei posibile sarcini.

1. Intarzierea menstruatiei

Cu siguranta simptomele unei posibile sarcini difera de la femeie la femeie, cel putin in ceea ce priveste intensitatea si durata acestor simptome. Cea mai intalnita simptoma este bineinteles cea a intarzierii sau disparitiei menstruatiei, iar cand aceasta se intampla deja apar unele semne de intrebare si anumite ganduri. Atunci cand ramai insarcinata, urmatoarea menstruatie nu mai apare, desi sunt unele situatii in care in primele 2 – 3 luni de sarcina pot aparea anumite scurgeri si pot fi confundate cu menstruatia, insa va puteti da seama ca e altceva pentru ca acestea dureaza mult mai putin decat o menstruatie normala.

Exista multe asemanari intre simptomele premenstruale si cele de sarcina. O analiza detaliata a diferentelor simptomelor intre cele doua cauze este facuta pe siteul 7 pitici in articolul "PMS (sindrom premenstrual) sau Simptome de Sarcina?".

Mai exista si alte cauze ale intarzierii menstruatiei in cazul in care nu sunteti insarcinata, cauze precum: probleme hormonale, oboseala, anumite tratamente medicamentoase.

2. Greturile sau starile de voma

Aceste simptome apar deobicei dimineata si sunt cunoscute ca fiind un semn al sarcinii. Greturile difera si ele la randul lor de la o femeie la alta, la unele dintre acestea nemanifestandu-se deloc in primele 8 saptamani de la conceptie, pe cand la altele, greturile fac parte din peisaj pe toata perioada sarcinii. Aceste greturi apar in general in urma unei sensibilitati crescute asupra oricarui fel de mancare.

3. Sensibilitatea si modificarea sanilor

In mod normal, aceasta sensibilitate apare in mica masura si dupa menstruatie, insa o femeie poate simti daca durerile sunt mai mari ca deobicei. Aceasta modificare a sanilor consta in faptul ca acestia devin mai sensibili la atingere si in acelasi timp mai moi. Este deja stiuti faptul ca pe perioada sarcinii, mameloanele devin mai inchise la culoare si foarte moi.

4. Starile de somnolenta si oboseala

Trebuie sa va ganditi la o posibila sarcina doar atunci cand starile de somnolenta si oboseala sunt deja permanente si oricat v-ati odihni, va simtiti totusi la fel de obosita. Aceast simptom este mai greu de observat deoarece puteti sa credeti initial ca sunteti doar extenuata insa daca mai prezentati si altele din cele 7 semne si simptome descrise aici ar trebui sa incepeti sa luati in serios faptul ca sunteti insarcinata.

5. De ce urinez mai frecvent?

Initial ai putea crede ca ai racit sau ca e din cauza lichidelor consumate insa daca vezi ca mergi din ce in ce mai des la toaleta poti lua in calcul urinatul frecvent ca fiind un semn al sarcinii. Pe masura ce sarcina avanseaza, presiunea uterului asupra vezicii este din ce in ce mai mare iar nevoia de a urina apare din ce in ce mai des.

6. Pofta de mancare

Aceast simptom poate fi considerata deja un “brand” al sarcinii deoarece este foarte bine cunoscut faptul ca apetitul unei femei insarcinate este mult mai mare. Astfel, o femeie gravida are uneori cele mai ciudate pofte, cum ar fi daca vede pe cineva ca mananca i se face si ei pofta. In alte cazuri, o femeie gravisa poate manifesta chiar pofte de mancare pentru lucruri si obiecte nealimentare, conditie numita "pica".

7. Temperatura crescuta – febra sau semn de sarcina?

Temperatura crescuta o aveti deobicei si in perioada menstruatiei, fiind un semn de ovulatie, insa daca ai trecut de perioada de menstruatie si temperatura se mentine mai mult de 3 saptamani iti poti pune un semn de intrebare daca esti cumva insarcinata.

Daca ai experimentat deja o parte dintre simptomele de sarcina descrise mai sus, pentru a elimina dubiile, ar trebui sa mergi sa cumperi un test de sarcina. Acest test se face la minim o saptamana dupa care a intarziat menstruatia, iar pentru ca uneori mai are erori este de preferat sa-l faceti de doua ori. In cazul in care reiese ca esti insarcinata dupa ce ai facut testul, e cazul sa te prezinti la medicul ginecolog pentru a discuta despre ce si cum trebuie sa faci pentru a continua cu sarcina ta.

Pentru a discuta cu alte mamici si viitoare mamici despre intrebarile si nelinistile din perioada de preconceptie/sarcina, e bine sa te inregistrezi pe un forum despre sarcina nastere.

No comments:

Post a Comment