Craciunul cu colinde la romani

Craciunul, sfanta sarbatoare a nasterii Domnului are o importanta capitala in credinta crestina iar noi romanii suntem legati de ea intr-un mod aproape organic. Nu numai ca si credinta ci si din punct de vedere al obiceiurilor sau traditiilor nascute pe teritoriul tarii noastre inca din cele mai vechi timpuri.
Nu v-ati intrebat niciodata cum ar fi fost Craciunul fara sunetul vesel al clopoteilor si fara cantecele pline de har ale colindatorilor? Mie unuia mi s-ar parea imposibil asa ceva. Si tocmai de aceea, mersul cu colinda in preajma Craciunului este unul dintre obiceiurile care nu au voie sa moara chiar daca societatea noastra...moderna pare sa ne indeparteze tot mai mult de harul zilei de Craciun.
La tara, traditia colindelor se transmite adesea pe cale verbala de la parinti la copii insa la oras tot mai multi copii prefera sa isi petreaca ziua de Craciun in fata calculatorului, indestulati cu dulciuri si mancare, fara nici un gand de a mai merge din usa in usa si a aduce bucuria colindelor printre vecini, rude ori prieteni.
Pe mamicamea.ro am descoperit o adevarata comoara de colinde de Craciun mai putin cunoscute, greu de gasit in ziua de azi si care pur si simplu m-au uns la suflet. Iata mai jos un exemplu de sorcova asa cum stiu ca multi nu au mai auzit vreodata:
Cata sindrila pe casa,
Atatia galbeni pe masa;
Cat grau in ogor,
Atatea vite-n obor;
Cate paie-n batatura,
Atatia copii in patura;
Cat par intr-un cojoc,
Atatia copii la foc;
Cata frunza pe umbrar,
Atatia bani in buzunar!


O urare de Craciun superba ce va incanta inimile iar pe copii ii va ferici cu cateva felii de cozonac ori ceva mere din partea celor urati. Asa este, colindele sunt o excelenta cale de pastrare a unor traditii ce vin timpuri stravechi astfel incat acestea sa nu fie niciodata uitate si sa se transmita mai departe din generatie in generatie.

No comments:

Post a Comment